Akupunktio

Akupunktio on useita tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka perinteisimmillään on ollut ennaltaehkäisevää hoitoa sisältäen neulottelun lisäksi ohjeita ja neuvoja terveistä ja tasapainoisista elämäntavoista. Länsimaisessa lääketieteellisessä akupunktiossa hoito on oireen mukaista, siinä yhdistyy paikalliset triggerpisteet sekä kiinalaisten oireenmukaiset yleis- ja analgesiapisteet.

Fysioterapiassa akupunktiota käytetään erilaisten akuuttien ja kroonisten kiputilojen hoidossa. Tyypillisimpiä hoidon aloittamisen syitä ovat niska- ja hartialihasten kiputilat, jännityspäänsärky, migreeni, erilaiset hermosäryt, selkäkivut, reumaattiset- ja nivelkulumista johtuvat kivut. Akupunktion vaikutusta selitetään porttikontrolliteorialla, jossa kipuimpulssin pääsy aivoihin estetään. Tutkimuksissa on todettu elimistön oman kipulääkkeen, endorfiinin määrän lisääntyneen hoidon jälkeen.

Hoidoissa käytetään steriilejä, 12-70 mm pitkiä kertakäyttöneuloja. Akupunktiota käytetään yhdistelmähoitona hieronnan, liikehoitojen, lämpöhoitojen, mobilisoinnin ja ultraäänen kanssa. Pistäminen on kivutonta. Neulan lävistäessä ihossa tuntuu pieni pisto ja neulan saavuttaessa oikean paikan tuntuu sykäys tai painon tunne. Hoitoreaktiona voi olla raukeus, hyvänolontunne ja usein kiputiloja hoidettaessa unirytmin palautuminen normaaliksi. Yleensä hoitokertoja on 5-10 ja hoitoja 1-2 kertaa viikossa. Akupunktion teho kestää tunneista vuosiin, kuitenkin noin kolmasosa ihmisistä ei reagoi akupunktioon mitenkään.

Akunpunktiota meillä tekee fysioterapeutti Pekka Taavitsainen, tervetuloa!